MAAK DE BLITS MET JE ELEVATOR PITCH

Oeps.. je raakt met iemand aan de praat tijdens een borrel. En dan kom je erachter dat hij directeur is van een bedrijf waar je dolgraag wilt werken of stage lopen. “Dit is fantastisch!” denk je bij jezelf. Maar dan slaat de onzekerheid toe, want hoe praat jij jezelf binnen bij dit bedrijf? En dan stelt hij ook nog eens die gevreesde vraag: “Vertel eens, waar ben je goed in en naar wat voor een baan ben je op zoek?” Het enige wat je stotterend uit kunt brengen is: “Ik… ehhh… ik… ik ben goed in dingen bedenken en ehhh… ik zoek zoiets ook in mijn nieuwe baan ehhh…”. Je merkt dat zijn aandacht verslapt en voor je het weet praat hij met iemand anders. Tja, een gemiste kans…

MET ÉÉN BEEN STA JE BINNEN

Wat jij in zo’n situatie nodig hebt is een krachtige elevator pitch. Dit is een korte en sprankelende presentatie over jezelf! Dit handige hulpmiddel gebruik je om een nieuwe baan of stageplek te vinden. Vertel je elevator pitch bijvoorbeeld aan degene met wie je praat tijdens een netwerkbijeenkomst. Of maak een goede eerste indruk tijdens je sollicitatiegesprek met een op-en-top elevator pitch. Je geeft dan de indruk dat je goed hebt nagedacht over wie je bent en wat je wilt. Met één been sta je dan al binnen bij je nieuwe werkgever.

DE ELEVATOR PITCH HEB JE ALTIJD BIJ JE

De bedoeling van een elevator pitch is dat je in maximaal 60 seconden een goed doordacht verhaal vertelt over jezelf. Er zit dan ook een logische opbouw in. Dit lijkt een ‘makkie’, maar heel veel mensen staan met een mond vol tanden als zij dit verkooppraatje houden over zichzelf. Dus, zorg dat jij je elevator pitch altijd paraat hebt. En het handige is, als jij dit goed instudeert, dan kun je het altijd en overal gebruiken. Je hebt het immers altijd bij je, want het zit in je geheugen gegrift!

WAAR BESTAAT EEN ELEVATOR PITCH UIT?

De elevator pitch kun je zelf heel goed voorbereiden. Neem een vel papier en beantwoord heel specifiek de onderstaande 4 vragen. Met deze antwoorden heb jij dé perfecte basis voor jouw elevator pitch.

 • Wie ben je?
  Denk hierbij aan: je naam, je leeftijd, je huidige woonplaats. En beschrijf ook in 1 of 2 zinnen je werkervaring tot nu toe. Benoem een uniek project wat je hebt gedaan. Voeg humor toe door een grappige eigenschap of gewoonte te benoemen. De glimlach van de ander stimuleert jou om verder te gaan met je elevator pitch!
 • Wat heb je te bieden? (wat los jij voor je toekomstige opdrachtgever op)
  Beschrijf kort wat jij voor elkaar gaat krijgen als jij de baan of stageplaats krijgt. Wat ga jij bereiken waarvan je toekomstige werkgever ook kan profiteren?
 • Wat is jouw toevoegde waarde? (welke voordelen bied jij)
  Benoem 3-5 kwaliteiten van jezelf. Oftewel: waar ben jij goed in wat een meerwaarde is voor je nieuwe baan?
 • Wat zoek je?
  Naar welke (droom)baan ben jij op zoek?

KRUIP IN DE HUID VAN JE TOEKOMSTIGE WERKGEVER

Om je elevator pitch nóg krachtiger te maken is het handig om te bedenken wat de ander van jou wil weten en wat hij of zij interessant vindt. Kortom, kruip in de huid van je toekomstige werkgever. Wat is zijn of haar probleem? Met welke informatie denkt jouw nieuwe werkgever: “Ik wil jou in mijn team, want jij bent de juiste match!” De kans is groot dat hij of zij in ieder geval nieuwsgierig is naar:

 • Jouw kwaliteiten (benoem er minimaal 3)
 • Wat jouw wensen en doelen zijn met je werk
 • Jouw werkwijze (bijvoorbeeld kun je onder stress werken, ben je een teamplayer)
 • Welke studies je hebt gevolgd
 • Bijzonderheden, zoals bijzondere projecten die je hebt gedaan en speciale vaardigheden
 • Je carrière tot nu toe (welke banen je hebt gehad).

MAAK ER EEN KRACHTIG VERHAAL VAN MET EEN GOEDE AFSLUITER

Voeg de bovenstaande antwoorden samen en sluit je elevator pitch af met een vraag aan degene aan wie jij de elevator pitch vertelt. Durf te vragen! Oefen dit verhaal een paar keer voor de spiegel en leer het goed uit je hoofd. Gebruik daarbij een enthousiaste stem en vertel je elevator pitch rustig en niet te snel. Vergeet vooral niet de variatie in afsluitende zinnen te oefenen, want hiermee zorg je ervoor dat je een reactie uitlokt. Wil je bijvoorbeeld een naam of telefoonnummer met wie je contact op kunt nemen? Vraag hier dan naar. Of wil je weten welke stappen je moet zetten om bij dit bedrijf binnen te komen? Vraag dan naar tips en adviezen.

HULP NODIG?

Zoals ik al eerder zei lijkt het voorbereiden van een elevator pitch een ‘makkie’. Maar misschien vind je het moeilijk om 5 kwaliteiten van jezelf te benoemen. Of vind je het lastig om de elevator pitch zelfverzekerd te vertellen? Hartman Re-integratie helpt jou hiermee, bijvoorbeeld als je een nieuwe baan zoekt in een outplacementtraject of reintegratie tweede spoor-traject. Maar ook als je loopbaanbegeleiding nodig hebt voor het vinden van die ene perfecte baan.

Ik ben Chantal Hartman en samen werken wij toe naar het voorbereiden en oefenen van jouw beste elevator pitch. Je ontdekt wat jouw kwaliteiten zijn en met jouw krachtige verhaal overtuig jij iedere toekomstige werkgever. Zo ook de directeur op het hierboven genoemde verjaardagsfeest, want hem verraste je door een verbluffende krachtige pitch! Neem contact met mij op door te bellen naar 06-53924049 of een e-mail te sturen naar: chantal@hartman-reintegratie.nl. Je kunt ook het contactformulier gebruiken.