“IK ZIT VOOR MIJN GEVOEL IN EEN HEFTIGE RELATIE”

NARCISME: WAT IS DAT EIGENLIJK?

Volgens het woordenboek Van Dale betekent narcisme: ‘ziekelijke liefde voor zichzelf’. Dat dekt meteen de lading van wat narcisme is. Een narcist gaat helemaal op in zichzelf, verheerlijkt zichzelf in extreme mate en voelt zich veel meer dan een ander. Narcisme is een officieel bepaalde psychische stoornis, een persoonlijkheidsstoornis. Narcisten zijn weinig tot niet in staat om inlevingsvermogen te tonen en manipuleren de ander om er zelf beter van te worden. Heb je als partner, collega, familielid of vriend(in) te maken met een narcist? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk hebben gemerkt dat zij charmant, sociaal en zelfverzekerd zijn en dat er zo op het eerste oog niets aan de hand is. Maar daar ligt een grote adder onder het gras: diep van binnen is een narcist enorm onzeker, angstig en voelen zij zich eenzaam.

SYMPTOMEN OM EEN NARCIST TE HERKENNEN

Iedere narcist gedraagt zich anders en dat maakt het soms verwarrend om een narcist te herkennen. Toch is er een rode draad te vinden in de symptomen. Een narcist:

 • Wil geweldig gevonden worden en voelt zich boven jou verheven
 • Manipuleert jou en is niet geïnteresseerd in wat jij belangrijk vindt
 • Trekt alle energie uit je lijf, omdat je alle aandacht op hem/haar moet richten
 • Is communicatief sterk en je merkt dat je ruzies altijd van hem/haar verliest
 • Is egocentrisch: de wereld draait om hem/haar en jij als mens doet er niet toe
 • Wil de macht en controle over jou hebben, zodat jij precies doet wat hij/zij wilt
 • Is alleen op zichzelf gericht en dendert over je heen
 • Is alleen in je geïnteresseerd om er zelf beter van te worden
 • Is niet bezig met wat hij/zij jou aandoet, want schuldgevoel kennen zij niet
 • Is snel kwaad als je hem/haar tegenspreekt
 • Is nooit tevreden en een ander is altijd de schuldige, niet zijzelf
 • Kan niet alleen zijn en heeft jou of anderen nodig om zich goed te voelen
 • Is achterdochtig, vertrouwt jou niet en je moet vaak verantwoording afleggen van wat je doet

WAAROM HET ZWAAR IS OM TE LEVEN MET EEN NARCIST?

Het is precies niet bekend hoeveel mensen in Nederland een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben. Geschat wordt dat dit aantal minimaal 1% van de Nederlandse bevolking is. In werkelijkheid zal dit percentage een stuk hoger zijn, omdat er veel narcisten zijn die zich niet willen laten behandelen. Een narcist laat zich niet helpen, want hij/zij vindt dat er met zichzelf niets mis is. Zij vinden dat juist jij of iemand anders een probleem heeft. Vaak zijn het dus de slachtoffers van een narcist die naar een arts gaan en aan de bel trekken. Slachtoffers van een narcist hebben het zwaar en hebben vaak klachten als: mentale en fysieke uitputting, grote mate van onzekerheid en een minderwaardigheidscomplex. Het trieste is dat het slachtoffer er helemaal doorheen zit, terwijl de narcist doet alsof er niets aan de hand is en het uitstekend met hem/haar gaat.

ALS SLACHTOFFER BEN JE NIET ZWAK, INTEGENDEEL!

Als slachtoffer van een narcist dringt het meestal pas na een hele tijd door dat je hulp moet zoeken en het zo niet verder kan gaan. Ligt dat dan aan jezelf? Nee, dat ligt zeker niet aan jezelf. De narcist in je omgeving weet jou namelijk precies te manipuleren, waardoor je beetje bij beetje dieper in de put zakt. Ook spelen bij het slachtoffer schaamte, schuldgevoel en angst een rol en los je liever eerst zelf je problemen op dan om direct hulp in te schakelen. Maar tegenwoordig zijn er mooie ontwikkelingen in de medische wereld. Als slachtoffer van een narcist word je door hulpverleners heel serieus genomen. De term NSS ( Narcistisch Slachtoffer Syndroom) is namelijk in het leven geroepen om goede, gerichte hulp te bieden aan slachtoffers. Hierdoor kunnen slachtoffers van een narcist steeds beter geholpen worden, waardoor je je leven weer sneller oppakt.

SYMPTOMEN VAN NARCISTISCH SLACHTOFFER SYNDROOM (NSS)

Er is ontdekt dat slachtoffers van een narcist dezelfde soort klachten vertonen. Eén van de belangrijkste symptomen is dat je als slachtoffer door manipulatie bent gaan geloven dat alles jouw schuld is. De narcist heeft je laten geloven dat door jou de relatie kapot is gegaan, dat je je beroerd voelt door je eigen zwakte en dat jijzelf ervoor hebt gezorgd dat je leven een puinhoop is. Maar niets is minder waar en vaak weten je dierbaren in je nabije omgeving dat ook. Zij waarschuwen je regelmatig dat er dingen in je relatie met de narcist niet kloppen, maar je wilt het niet geloven. Je vergeeft de narcist elke keer weer en je gaat maar door. Totdat het moment aanbreekt dat je echt niet meer kunt. Dan ben je op en leeg. Laat het niet zover komen! Op het moment dat je het gevoel hebt dat dingen niet kloppen, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Schakel daarom in een vroeg stadium hulp in.

BEHANDELING VAN NARCISTISCH SLACHTOFFER SYNDROOM

Als slachtoffer van een narcist is het heel belangrijk om te gaan praten over waar je mee zit. Deze eerst belangrijke stap zal je laten inzien dat jij niet de schuldige bent van de ellende waar je je in begeeft. Door te praten met een hulpverlener ga je erachter komen dat je te maken hebt met een narcist en dat de narcist de volledige regie heeft gekregen over je leven. Zodra het je lukt om te accepteren dat jij slachtoffer bent, kun je je situatie beter begrijpen. Je bent dan ook meer in staat om op te komen voor jezelf en in te zien dat niet jij, maar de narcist ziek is. Inzien dat de narcist ziek is en jou heeft gemanipuleerd is nodig om je los te maken uit zijn/haar greep. Afstand nemen van de relatie en/of de relatie volledig verbreken is meestal de beste oplossing. Dit zal geen makkelijke stap zijn, maar met veel hulp, rust, ontspanning, praten, het herstellen van je zelfbeeld en oprechte liefde uit je omgeving kom je weer tot jezelf. Blijf dus niet rondlopen met NSS, want door de juiste behandeling kun je er weer bovenop komen.

HARTMAN RE-INTEGRATIE HELPT JE

Heb je het idee dat je in je leven te maken hebt een narcist en dat jij er slachtoffer van bent? Trek in een vroeg stadium aan de bel en laat je helpen door Hartman Re-integratie. Wij begeleiden veel mensen die slachtoffer zijn geworden van een narcist. Met coaching hebben wij veel mensen er weer boven op gekregen. Zij hebben hun vervelende ervaringen met een narcist een plek kunnen geven en voelen zich weer sterk en zelfverzekerd. Voel je daarom vrij om contact op te nemen met Hartman Re-integratie. Tijdens de coachingsgesprekken krijg je alle tijd en ruimte om je verhaal te doen. Niets is raar of vreemd voor ons. Daarnaast krijg je vele oefeningen en tools om sneller en makkelijker het leven dat jij wilt leiden weer op te pakken. Blijf er niet mee worstelen en neem contact met ons op.